"Jurnalismul românesc a luat în plină figură, pentru al doilea consecutiv, Marea Criză. Aparent, nu mai este loc de dezbatere pe un subiecte de fineţe, precum performanţa jurnalistică. Peisajul este dominat de incertitudini şi de prea multe întrebări retorice privind soarta jurnalismului de la noi.
Declinul industriei este confirmat periodic de cifre alarmante privind situaţia economică a intreprinderilor de presă. Şi declinul profesiei a fost prezentat sumbru în timpul şi după campania electorală din 2009. Voci impozante din mass media româneşti recunoşteau că au renunţat de mult să mai lucreze pe teren, să documenteze minuţios subiectele fierbinţi. E drept, cu jumătate de gură.
De cealaltă parte a zidului, populaţia (de fapt, eşantionul reprezentativ) pare şi mai descurajată de formele tot mai imprevizibile ale corupţiei1. În mod clar, prezumţia de corupţie planează asupra celor mai mulţi dintre pilonii statului român. Totuşi, noi am ales să ne concentrăm asupra unei concluzii extrase de autorii studiului: „Felul în care mass media reflectă fenomenul corupției în România și în toate țările democratice imprimă publicului tendința de a adopta o anumită atitudine față de acesta și de a considera că vizibilitatea crescută a cazurilor de corupție este sinonimă cu răspândirea fenomenului în societatea românească”.